Site Loader
Κέας 10, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15234

Οδηγίες στις δασικές υπηρεσίες για την αναστολή επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων, τη μη επιβολή νέων, αλλά και την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων κατεδάφισης για όσα αυθαίρετα έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στη διαδικτυακή πλατφόρμα των οικιστικών πυκνώσεων παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση επισημαίνεται πως οι επιβληθείσες διοικητικές κυρώσεις (πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης) αναστέλλονται μετά την ηλεκτρονική υποβολή από κάθε ενδιαφερόμενο (κύριο, νομέα ή
κάτοχο κατοικίας) του σχετικού αιτήματος για την εκκίνηση της διαδικασίας υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου (4685/2020). Ακολούθως, το οικείο δασαρχείο ή διεύθυνση δασών (άνευ δασαρχείου) ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία έχει βεβαιωθεί η επιβολή ειδικής αποζημίωσης προκειμένου να ανασταλεί η είσπραξή της, σύμφωνα με την τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης προστίμου (χρηματικό κατάλογο) που εξεδόθη εκ της οικείας δασικής αρχής.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνεται ομοίως από τον κάθε υπόχρεο κατά τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο. Η σχετική αίτηση συνιδιοκτητών υποβάλλεται διά εκπροσώπου αυτών (των συνιδιοκτητών), ορισθέντος με υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδοτώντας την υποβολή αιτήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών που ορίζει ειδικώς η σχετική ΚΥΑ. Όσον αφορά τις περιπτώσεις αναστολής εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπεβλήθη αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υπαγωγή στις ευνοϊκές
διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις το ακίνητο εξαιρείται από την κατεδάφιση τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος. Στο πλαίσιο αυτό οι κατά τόπους διευθύνσεις δασών ενημερώνουν εγγράφως τις κατά περίπτωση εμπλεκόμενες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων για την εφαρμογή της απόφασης προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

Η πλατφόρμα για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων στις ευνοϊκές διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι στιγμής να είναι περιορισμένο. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να σώσουν προσωρινά το κτίσμα τους, με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ. Μπορούν να υπαχθούν οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα (οικιστικές πυκνώσεις). Δικαίωμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα. Μετά την υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου, ενώ τυχόν μη πληρωμή του παραβόλου καθιστά την αίτηση απαράδεκτη. Με την αίτηση συνυποβάλλονται, μεταξύ άλλων, τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος, υπεύθυνη δήλωση και δήλωση μηχανικού.

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *