Σύνταξη τεχνικών εκθέσεων-πραγματογνωμοσυνών

Τα ζητήματα που αφορούν τις τεχνικες εκθέσεις και παργματογνωμοσύνες είναι π.χ. οι εκτιμήσεις κατασκευών και εγκαταστάσεων, οι επιμετρήσεις τεχνικών εργασιών , οι διαπιστώσεις κακοτεχνιών και η εκτίμηση του τρόπου και του κόστους αποκαταστάσεως τους, η εξήγηση φαινομένων τεχνικής φύσεως (ρήγματα σε οικοδομικά στοιχεία, υγρασίες κλπ.), ο έλεγχος εφαρμογής τεχνικών προδιαγραφών και όρων σε κατασκευές, ο έλεγχος εφαρμογής ΝΟΚ, ο έλεγχος σταδίου εξελίξεως έργου, ο έλεγχος τεχνικών μελετών, ο έλεγχος θορύβου ή ρυπάνσεως από τη λειτουργία εγκαταστάσεων κλπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κείμενο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης αποτελεί σημαντικό στοιχείο στις δικαστικές ενέργειες που ακολουθούν. Ετσι είναι φανερή η βαρύτητα του κειμένου αυτού και η ανάγκη να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας.

Για να είναι πλήρης και ολοκληρωµένημια τεχνική έκθεση ή πραγματογνωμοσύνη, πρέπει να περιλαµβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Περίληψη του Αντικειµένου (περιγράφονται τα θέµατα για τα οποία ζητήθηκε γνωµοδότηση
  • Ιστορικό Επικοινωνίας µε τα Εµπλεκόµενα Μέρη και Αυτοψίες (αναφέρονται αναλυτικά, µε την παράθεση και των σχετικών ηµεροµηνιών, οι ενέργειες επικοινωνίας µε τα εµπλεκόµενα µέρη, η ανταπόκρισή τους, οι ηµεροµηνίες αυτοψιών, οι παρόντες σ’ αυτές, κ.λ.π.).
  • Απόψεις των Εµπλεκοµένων Μερών (Αναφέρονται οι απόψεις κάθε εµπλεκόµενου µέρους, για κάθε επίµαχο θέµα και τα σχετικά στοιχεία που προσκοµίστηκαν).
  • Τεχνική Περιγραφή (περιγράφονται οι διαπιστώσεις του Πραγµατογνώµονα κατά τις αυτοψίες)
  • Πόρισµα (απαντώνται µε σαφήνεια τα ερωτήµατα που έχουν τεθεί από τον αιτούντα και αν µένουν κάποια αναπάντητα, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν απαντήθηκαν).