Site Loader
Κέας 10, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15234

Από τις αρχές του 2021 τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά σε κάθε νέα οικοδομή, καθώς και όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται και συνοπτικά θα λέγαμε ότι είναι το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» του ακινήτου.

Για τη σύσταση αυτού του ηλεκτρονικού φακέλου απαιτείται η συγκέντρωση πολλών σχεδίων, συμβολαίου, κανονισμού λειτουργίας οικοδομής και λοιπών εγγράφων, που δεν κατέχει η πλειονότητα των ιδιοκτητών. Επειδή η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι μία νέα εφαρμογή, που έφερε μια αναστάτωση στους πολίτες, η κυβέρνηση έδωσε ένα χρόνο «προσαρμογής» σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ετσι, δυνητικά, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να προχωρούν στη σύνταξη συμβολαίων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς της απαίτηση της Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά με την κατάθεση βεβαίωσης νομιμότητας από μηχανικό ο οποίος θα δηλώνει ως ημερομηνία αυτοψίας του ακινήτου την 31/01/2021. Αυτό το γεγονός, μαζί με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν το τελευταίο διάστημα για να επισπεύσουν γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες, θεωρώντας ότι έτσι θα γλιτώσουν ένα ακόμα «χαράτσι» που θα επιβαρύνει το ακίνητο μαζί με όλους τους υπόλοιπους φόρους.

Στην πραγματικότητα όμως, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος, που πρέπει να τον διαθέτει κάθε ακίνητο και βοηθά να υπάρχουν ασφαλείς μεταβιβάσεις και να γνωρίζει ο νέος ιδιοκτήτης την πραγματική κατάσταση του ακίνητου που παραλαμβάνει. Για αυτό και πολλοί αγοραστές, κυρίως αλλοδαποί καθώς και αγοραστές ακινήτων μεγάλης αξίας, απαιτούν από την αρχή της εφαρμογής της ταυτότητας, να συντάσσονται τα συμβόλαια με την ταυτότητα αντί της απλής βεβαίωσης και να παραλαμβάνουν «καθαρό» το ακίνητο.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *